to top

7 zonden: Luiheid

luiheid 7 zonden bloemstilleven, realism

Waarom is het schilderen van een bloemstilleven het toppunt van luiheid? Nou als je goed kijkt zijn nepbloemen en dat verandert de zaak. (voor nadere uitleg over hoe ik dit heb verbeeld klik hier). Nu kun je denken dat degene die deze bloemen zo heeft laten staan lui is, maar als schilder heeft het voor mij nog een extra betekenis.

In de Gouden eeuw zijn veel bloemstillevens gemaakt. Bloemen waren destijds een symbool van welvaart en rijkdom. Opdrachtgevers wilden met deze schilderijen anderen echt imponeren. En dat mocht natuurlijk wel wat kosten. De kunstenaar moest hiervoor alle registers uit de kast halen. De compositie werd zorgvuldig bepaald en omdat de bloemen niet gelijktijdig bloeiden moest de kunstenaar elke keer wachten totdat hij aan een nieuwe bloem begon. Dit heeft tot gevolg dat je echt goed moet weten wat je doet. Met kleur, compositie, kennis van de bloemen etcetc. In vergelijking tot dat hebben wij het nu een stuk makkelijker. Bloemen zijn er in alle soorten en maten en we hoeven alleen de bloemen nog goed te schikken. Vandaar dit schilderij. De luiheid van nepbloemen voor de schilder en beschouwer:)

 

 

Desiree Verkerk

Desirée Verkerk is in 2003 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijks leven en alles wat daar mooi aan is. Daardoor zijn haar onderwerpen heel divers. Na vele schetsen worden taferelen op het doek gezet. Veelal in olie-verf en soms in acryl. Haar kleurgebuik is sober en ze probeert door kleine details de aandacht op het onderwerp te vestigen. Haar doel is om kunst te maken die mensen raakt, verrast of vertederd. Indien u contact met haar wilt opnemen mail dan naar: contactmetdesiree@gmail.com of bel 06 55687537

Leave a Comment